понедельник, 17 февраля 2014 г.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ВЕЛИКУ БРИТАНІЮ

 ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО  ВЕЛИКУ БРИТАНІЮ

  

1. У Великобританії все навпаки, точніше автомобільний рух. Саме в цій країні заро-
 дився лівосторонній рух.
2. Единбург став першим містом у світі, де з’явилася власна пожежна служба.
3. У 2008 році емблемою міста Ліверпуль були «Суперламбананас» ‒ дивні істоти жовтого кольору з головою чи то лами, чи то корови і з хвостом у формі гігантського банана. Ці «чудики» витріщалися з вітрин і плакатів, звеселяючи перехожих своїм виглядом.
4. «Туманний Альбіон», назва Британських островів, відома багато років тому. Англія отримала її через білосніжні крейдяні скелі і кручі Дувра, розташовані на південному узбережжі.
5. Шотландія може похвалитися найкоротшим авіарейсом в світі. Він триває 1 хвилину 14 секунд з острова Вестра (Westray) на острів Papa Westray.
6. На будь-якій марці латинськими літерами вказується назва країни, що випустила її. Тільки Великобританія звільнена від цього обов’язку, адже вона першою почала використовувати марки.
7. А знаєте, що офіційне свято «День народження британського монарха» не збігається з фактичною датою народження королеви Великобританії? Єлизавета II народилася 21 квітня, але день народження офіційно святкується у третю суботу червня.
8. Ресторани Великобританії зазвичай вимагають від відвідувачів розраховуватися готівкою.
9. У Шотландії чоловік, який відмовився одружитися на жінці, яка зробила йому пропозицію, був зобов’язаний заплатити штраф.
10. Особливістю британської підземки можна назвати те, що не тільки лінії на схемах, але й вагони різних ліній пофарбовані у відповідні кольори.
11. Девіз на гербі Великобританії написаний французькою мовою: «Dieu et mon droit» («Бог і моє право»).
12. Плащ від дощу був винайдений в 1824 році в Шотландії хіміком, архітектором, художником і дизайнером Чарльзом Макінтошем (Charles Macintosh), уродженцем Глазго. У Великобританії цей предмет одягу досі називають «Mac».
13. Англійський та ірландський парламенти донині друкують прийняті ними акти на папері з телячої шкіри.
14. У XVII-XVIII століттях всіх, хто відкорковував океанські пляшки з листами королеви, страчували. Адже в ті часи існувала посада королівського відкривача океанських пляшок з листами.
15. Единбург був домом для скай-тер’єра Грея Фрайерза Боббі (Grey Friar's Bobby), який підкорив серця нації тим, що сидів на могилі свого покійного власника впродовж 14 років.
16. Палата Громад ‒ єдине місце в Британії, куди не може ввійти англійська королева, оскільки вона не є членом Палати.
17. У Лондоні розташована найдовша торговельна вулиця в світі ‒ Оксфор-стріт.
18. У Великобританії три найпоширеніші теми для розмови ‒ це спорт, Х-фактор та погода.
19. В Англії поліцейських називають bobby. Слово походить від імені прем’єр-міністра Великобританії ‒ Роберта Піля (скорочено від Роберт ‒ Боб або Боббі).
20. У Великобританії немає єдиного документу конституції.
21. Найтатуйованіша в світі людина Лакі Даймонд Річ живе на острові Скай в Шотландії. 99,9% поверхні його шкіри покриті татуюванням, яка повторює узор шкури леопарда.
22. Першим в світі програмістом була жінка ‒ англійка Ада Лавлейс.
23. У Великобританії є професія «стояча» в черзі.
24. У Великобританії існує дуже суворий закон, згідно з яким забороняється звішувати ліжко з вікна.
25. Один з найвідоміших шотландських напоїв, віскі, насправді винайшли в Китаї.

0 коммент.:

Отправить комментарий